• BIST 100

    9480,63%0,64
  • DOLAR

    34,42% 0,27
  • EURO

    36,37% 0,39
  • GRAM ALTIN

    2839,49% 0,19
  • Ç. ALTIN

    4751,95% 0,00

Tağşişli ürünler Türkiye’nin sirke ihracatı potansiyelini aşağı çekiyor!

Tağşişli ürünler Türkiye’nin sirke ihracatı potansiyelini aşağı çekiyor!

Yaşam 15.11.2024 12:17:27 24 0
Tağşişli ürünler Türkiye’nin sirke ihracatı potansiyelini aşağı çekiyor!

Kış mevsiminin gelmesiyle grip vakaları çoğalırken uzmanlar, antimikrobiyal özellikleri nedeniyle özellikle kışın tüketimi artan sirkelere dair uyarılarda bulundu. Doğal sirke tüketmenin önemine değinen uzmanlar, doğal sirkeyi taklit ve tağşiş ürünlerden ayırmanın yollarını anlattı.

İSTANBUL (İGFA) - Sirkeye dair merak edilen birçok soruya yanıt arandığı Kemal Kükrer’in, Ajinomoto İstanbul Tedarik Zincirinden Sorumlu İcra Kurulu Üyesi, Gıda Mühendisi Berna Portakal ile Kalite ve Ar-Ge Müdürü Gıda Mühendisi Engin Akçelenk’in toplantıda, sirkelerin doğal üretim süreçlerine değinildi.

Sirkeyi tağşiş ürünlerden ayırma yollarının konuşulduğu toplantıda sirkenin hammadde seçiminden fermantasyon sürecine, gerçek ve kaliteli sirkeyi anlamanın yollarına, sirkenin sağlık yararlarını ve gıda koruma konusundaki katkılarına vurgu yapıldı.

“TÜRKİYE, POTANSİYELİ OLSA DA SİRKE İHRACATINDA İLK 30’DA BİLE YER ALMIYOR”

Taklit ve tağşiş konusunun gündemde yer etmesinin önemli olduğunu, bu konuda farkındalığın artırılması gerektiğini ifade eden Berna Portakal, “Taklit ve tağşiş konusunun boyutunu anlatmak için bazı verileri paylaşmak istiyorum. Dünya sirke ihracatı pazarı yaklaşık 1,5 milyar USD değerinde. Türkiye ise 30 milyon USD ihracat ile maalesef ilk 30’da bile yer alamıyor. Oysaki sirke konusunda büyük potansiyeli bulunuyor.  Bunun en büyük sebebi, ülkemizde tağşiş yapan şirketlerin Türkiye’nin sirke ihracatı potansiyelini aşağı çekmesidir. Biz Kemal Kükrer olarak yıllardır geleneksel üretimden vazgeçmeden, tüketici nezdinde kazandığımız takdir sayesinde kaliteli ve iyi sirkeyi üreterek mücadele etmeye devam ediyoruz. Maliyetleri düşürmek adına hiçbir zaman kaliteden ödün vermedik, veremeyiz” diye konuştu.

“EN ÖNEMLİ HEDEFİMİZ TÜKETİCİLERİMİZİN SAĞLIĞINI KORUMAK”

Bu konuda bakanlık düzeyinde önemli çalışmaların yapıldığının da altını çizen Portakal, şunları kaydetti:

“Biliyorsunuz Tarım ve Orman Bakanlığı tağşiş listesini düzenli olarak güncelliyor. Bu listeden arzu ettiğiniz bilgiye ulaşabilirsiniz. Fakat biz de bir yandan sektörü geliştirmek adına sektörümüzde yer alan markalarla Sirke Üreticileri Derneği’ni (SirkeDer) kurduk. Bu derneği kurarken bir amacımız da tüketicilere ve kamuoyuna doğru, güvenilir bir kaynaktan bilgi akışı sağlamaktı. Derneğimiz tağşiş ve taklit sirkeyle mücadele etmek için gerekli kurumlarla iş birliğine her zaman hazır. Derneğimiz bünyesinde kurduğumuz teknik komitemiz ile kaliteli ve sağlıklı sirke üretiminde gözetilmesi gereken adımları takip ediyoruz. Bu kapsamda süpermarketlerle bilgilendirme toplantıları gerçekleştirdik. Hedefimiz gerçek üreticileri haksız rekabetten korumak ama en önemlisi tüketicin sağlığını korumak.”  

“GERÇEK SİRKE AĞIZDA AROMATİK, LEZZETLİ BİR TAT BIRAKIYOR”

Sirkedeki en büyük iki problemin taklit ve tağşiş olduğunun altını çizen Kemal Kükrer Kalite ve Ar-Ge Müdürü Gıda Mühendisi Engin Akçelenk ise, “Gerçek meyve sirkesinin içine maliyeti daha uygun olan beyaz sirkenin karıştırılması ile yapılan hileye tağşiş, doğrudan doğruya sentetik asetik asitin sulandırılması ile elde edilen sahte ürüne ise taklit diyoruz. Profesyonel laboratuvarlarda uzman personel ve ekipman olmadan bunu kesin olarak ayırt edebilmek maalesef çok mümkün değildir. Ancak şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki, örneğin geleneksel fermantasyon yöntemiyle ürettiğimiz bir elma sirkesini yudumladığınızda sirkenin karakteristik doğal asidik tadında, elma suyunun lezzetini rahatlıkla hissedersiniz. Ancak taklit ya da tağşiş olan ürünlerde hem bu tat/aroma hissedilmez, hem de taklit ya da tağşişin boyutuna bağlı olarak boğazda kimyasal sentetik bir yakıcılık hissedilir. Aroma ilavesi ile maskelenmeye çalışılan bazı taklit ürünlerde ise yapay bir meyve tadı ve kokusu daha kapağı açar açmaz kendini hissettirir. Tüketicilerimizin taklit / tağşiş ürünü bu şekilde tat yoluyla bir nebze olsa da ayırt edebilmeleri mümkün.” diye konuştu.

“EVDE YAPILAN SİRKE, SİRKE DEĞİL MEYVE ŞARABI YA DA KOKTEYLİ OLABİLİYOR”

Geleneksel üretim tekniklerine bağlı kalmanın, sirkenin doğallığını koruması açısından hayati önem taşıdığını vurgulayan Engin Akçelenk, “100 yılı aşkın bir süredir geleneksel üretim tekniklerine bağlı şekilde aynı kalite ve doğallıkta üretim yapıyoruz. Yavaş ve doğal bir fermantasyon, sirkeye özgü tat ve aromaların derinleşmesine olanak tanırken aynı zamanda yüksek kalite ve tat sağlıyor. 30-40 günü bulan fermantasyon sürecimiz, sirkenin istenilen asitlik oranına ve lezzet profiline ulaşmasını sağlıyor. Sirkenin en doğal halini elde etmek için kontrollü geleneksel üretim süreci, kaliteden taviz vermemek adına çok önemli. Evde yapılan sirkeler ise profesyonel analizler olmadan bu kalitede üretilemiyor” dedi. Akçelenk şöyle devam etti, “Gerçek bir sirke için %0,5'ten az kalıntı alkol ve en az %4 asetik asit oranı gereklidir. Evde tüketicilerimizin yaptığı sirkelerde bu oranı yakalayabilmeleri çok mümkün değildir. Hatta bu oranı tutturamadıkları için yaptıkları sirke şeker de içerdiğinden risklidir çünkü küf oluşumuna ortam hazırlayarak toksik etkiye neden olabilir. Dolayısıyla evde yapılan sirkeler çoğu zaman sirke değil meyve şarabı ya da meyve kokteyli formundadır.”


Sakarya 2025 bütçesi onaylandı

Bakan Yumaklı: Zeytinyağı üretiminde 5'inciyiz

Turizm ve yatırımların geleceği İstanbul'da tartışılacak

Milli Eğitim Akademisi'ne giriş sınavının detayları belli oldu

Çelik: ''Cumhur İttifakımız dimdik ayakta''

Kocaeli'nin ilk metrosunda geri sayım

Bakan Tunç: Yargı kimsenin arka bahçesi değildir

Pençe Kilit'te çok sayıda mühimmat ele geçirildi

Bursa Gemlik'te mahalle buluşmaları sürüyor

Güzeldere Tüneli ile o virajlar tarih oldu!

Manisa'dan şehit polis Hasan Akoral'a anma

Sakarya'dan ailelere diyabet bilinçlendirmesi

Bursa Osmangazi’den diyabet farkındalık eğitimi

Manisa'da 'Sinema Günü' keyfi

Bursa Valiliği'nden fırtına uyarısı!

Alemdar : “Sakarya’yı doğru strateji ve hedeflerle daha ileriye taşıyacağız”

Prof. Dr. Görür: O fay yavaş bir fay... Büyük deprem üretme potansiyeli var!

Gaziantep'te obezite kampı ile sağlıklı yaşam

Rize'deki sarsıntıda 2 kişi korkudan 112'yi aradı

Bursa Osmangazi'de İnce Memed’e yakın mercek

SASKİ robotlarla hatları temizliyor

İYİ Partili Çömez: Devletin temel sorumluluğu çocukları korumak

Ankara Çankaya'daki tarihi okulun arşivi kitaplaştırıldı

Sakarya potada Konya’ya konuk oluyor

Bursa İnegöl, Büyükşehir'e eksikleri iletiyor

İstanbul'da Barış Mahallesi pazar alanına kavuştu

Konya'nın 'gönüllü' projesi örnek oluyor

Bursa Büyükşehir Meclisi'nde 'Bağımlılıkla mücadele' semineri

İzmit'te hasatın bereketi sürüyor... 850 kilo istiridye mantarı dağıtıldı

Geleceğin şeflerinden iki yeni tarif ünlü firmanın menüsünde

Yükleniyor

Sakarya potada Konya’ya konuk oluyor

Keşanspor'da hedef galibiyet

Çayırova potada Trabzonspor deplasmanında

Konya Meramlı sporcular milli takım yolcusu

Paralimpik'te tarihi başarılara özel gala

Selçuklu'nun başarılı sporcuları Başkan Pekyatırmacı’yı ziyaret etti

TSK Spor Gücü sporcularının gururlandıran başarısı

Kırkpınar Spor Bilimleri Fakültesi’nden ayakta kürek sörfü

TOFAŞ namağlup 2. turda

Bursaspor’a ‘büyük’ müjde

Turizm ve yatırımların geleceği İstanbul'da tartışılacak

Kocaeli'nin ilk metrosunda geri sayım

Bursa Gemlik'te mahalle buluşmaları sürüyor

Manisa'dan şehit polis Hasan Akoral'a anma

Alemdar : “Sakarya’yı doğru strateji ve hedeflerle daha ileriye taşıyacağız”

Gaziantep'te obezite kampı ile sağlıklı yaşam

Ankara Çankaya'daki tarihi okulun arşivi kitaplaştırıldı

Bursa İnegöl, Büyükşehir'e eksikleri iletiyor

İstanbul'da Barış Mahallesi pazar alanına kavuştu

Geleceğin şeflerinden iki yeni tarif ünlü firmanın menüsünde

Darıca Belediyesi'nden Örnek Proje: Gönül Kahvesi Down Sendromlu ortalamaya İş İmkânı Sunuyor

Çayırova sanayicinin yanında

Mustafakemalpaşa'da şehitlik yenileniyor

GEBZE AK KADINLAR BAŞKANI ÇIRAK VE EKİBİ DUR DURAK BİLMİYOR

Giresun'un İlk Kent Lokantası Açılıyor

Gebze Belediyesi’nden Gerçekler ve Davet

Dilovası Otel ve Pansiyon iletişim, dilovası otel adres, dilovası otelleri, dilovası pansiyonları, dilovası ucuz oteller, dilovası ucuz pansiyonlar

Tuzla Belediyesi’nden Üniversite Öğrencilerine 10 Bin TL Eğitim Desteği

AK Parti Gebze’nin Kurucuları ve Ağır Topları Kahvaltıda Buluştu

Giresun Yağlıdere’de Çakıl Dökülen Yollar Tehlike Saçıyor!

PERYÖN Güney Marmara'nın zirvesi başladı... 'Güven' inşaa edecek

Bursa'da Yeşilova global otomotiv temsilcileriyle buluştu

Kahve posaları karbon salımını engelledi!

Merkez'in rezervleri 2,3 milyar dolar geriledi

Türk demir çelik ihracatçıları 2025 vizyonunu belirledi

OİB Yönetim Kurulu Üyesi Arıncı çalışmalarını anlattı

Hindi eti üretimi 9 ayda yüzde 16,7 arttı

Süt üretimi arttı

Kervan Gıda'dan, yılın üçüncü çeyreğinde 2,9 milyar TL ciro

Antalya'da 'atık yağ' para kazandırıyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 11 10 0 1 21 31
2.Fenerbahçe 11 8 1 2 18 26
3.Samsunspor 12 8 3 1 11 25
4.Eyüpspor 12 6 2 4 7 22
5.Beşiktaş 11 6 2 3 9 21
6.Göztepe 11 5 3 3 6 18
7.Sivasspor 12 5 5 2 -3 17
8.İstanbul Başakşehir 11 4 3 4 3 16
9.Kasımpaşa 12 3 4 5 -3 14
10.Konyaspor 12 4 6 2 -6 14
11.Antalyaspor 12 4 6 2 -9 14
12.Rizespor 11 4 6 1 -9 13
13.Trabzonspor 11 2 3 6 -2 12
14.Gazişehir Gaziantep 11 3 5 3 -3 12
15.Kayserispor 11 2 3 6 -5 12
16.Bodrum FK 12 3 7 2 -6 11
17.Alanyaspor 11 2 5 4 -5 10
18.Hatayspor 11 1 7 3 -8 6
19.Adana Demirspor 11 0 9 2 -16 2