• BIST 100

    9916,22%2,52
  • DOLAR

    35,13% -0,18
  • EURO

    36,53% -0,24
  • GRAM ALTIN

    2946,89% -0,54
  • Ç. ALTIN

    4799,36% 0,00

Sağlıklı kentler Bursa Osmangazi’de toplandı

Sağlıklı kentler Bursa Osmangazi’de toplandı

Gündem 25.12.2024 18:03:31 46 0
Sağlıklı kentler Bursa Osmangazi’de toplandı

Kentleri daha sağlıklı bir geleceğe taşımak amacıyla çalışmalarını sürdüren Sağlıklı Kentler Birliği tarafından düzenlenen 'Kent ve İklim Paneli’ne Bursa Osmangazi Belediyesi ev sahipliği yaptı.

BURSA (İGFA) - Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği tarafından sağlıklı şehir kavramını yaymak, bu bilinci yerel yönetimlere ve topluma kazandırmak amacıyla düzenlenen Kent ve İklim Paneli, Osmangazi Gösteri Merkezi’nde gerçekleşti.

Osmangazi Belediyesi’nin iyi uygulama örneklerinin yerinde incelendiği panel programında, Azerbaycan’ın Bakü şehrinde gerçekleştirilen COP29 Zirvesi ile 2024 DSÖ Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı Toplantısı hakkında da bilgilendirmeler yapıldı. Panelde ayrıca üye belediyelerin SECAP (Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı) deneyimlerine de yer verildi.

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, Bursa Büyükşehir eski Belediye Başkanı Erdem Saker, birliğe üye belediyelerin başkan ve temsilcileri, meclis üyeleri ile akademisyenler katıldı.

Osmangazi’nin tanıtım filminin gösterimiyle başlayan programda konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, “Uludağ'ın eteklerinde yer alan kadim şehir Bursa, ne yazık ki, önemli bir kimlik arayışı içinde. Bu süreçte, sadece sanayi, kültür ya da turizm odaklı bakmak yerine, Bursa'nın sağlıklı bir şehir olup olmadığına dair sorular sorarak geleceği şekillendirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Sağlıklı kentler oluşturmak, sadece fiziksel yapılarla değil, aynı zamanda sosyal, kültürel ve çevresel faktörlerin de bir arada düşünüldüğü, tüm bu bileşenlerin uyum içinde olduğu şehirlerdir. Bu doğrultuda, kentlerimizin potansiyelini sağlıklı bir kent olarak keşfetmek ve bu vizyonu hayata geçirmek hepimizin ortak sorumluluğu. 2024'ün sonuna geldik. Nilüfer Çayı gibi Türkiye'nin en önemli kaynaklarından birine sahip bir kentte su kriziyle karşı karşıyayız. Aynı şekilde Marmara'ya kıyısı olan kentlerimiz hatırlayacaktır birkaç yıl öncesinde müsilaj sorunu yaşadık. Hava kirliliği raporlarına baktığımızda aynı şekilde riskli koşullarda kentlerimizin havasını soluyoruz. Fabrika atıklarıyla, kaçak yapılarla tarım alanlarımız yok ediliyor. Yani odağında insan faktörünün olduğu bir iklim krizi yaşıyoruz” diye konuştu.

AYDIN: “HER ALANDA SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Osmangazi Belediyesi olarak, doğa ve insan ilişkisini en iyi şekilde yapılandırarak kentlerin geleceğini şekillendirmek için çaba gösterdiklerini ifade eden Başkan Aydın, “İklim değişikliği, sıfır atık ve enerji yönetimi konularında belediyemizin kurumsal sera gazı envanterini oluşturarak karbon ayak izimizi en aza indirecek adımları tek tek atıyoruz. İlçe sınırlarından geri dönüşüm toplama araçları ile yılda yaklaşık 6 bin ton ambalaj atığını toplayıp, geri dönüşüme yollayarak hem ekonomiye hem çevreye değer katıyoruz Böylelikle yılda 57 bin 120 ağacın kesilmesini önlüyoruz. Mobil atık toplama aracımızla her yıl yaklaşık 160 ton atık yağ topluyoruz. Böylelikle yılda 160 milyon ton suyun kirlenmesini engelliyoruz. Her yıl yaklaşık 6 ton atık pili bertaraf ediyoruz.  Böylelikle 432 dönüm toprağın kirlenmesinin önüne geçiyoruz" dedi.

"Çevreyi korumanın en etkili yolunun önce kirletmemek olduğunu biliyor ve çevreye duyarlı nesiller yetiştirmek için eğitim çalışmalarına da önem veriyoruz" diyen Başkan Aydın, “İlçemizdeki okullarda yaklaşık 8 bin öğrenci ve mahallelerimizdeki 4 bin vatandaşımızla bir araya gelerek çevre bilinci eğitimleri veriyoruz. Güvenli-Yeşil Bina Sertifikaları ve Kalite Yönetim Sistemi Belgeleri ile çevre konusundaki standardımızı her geçen gün daha da yükseltiyoruz. Sürdürülebilir ve sağlıklı bir gelecek için yarının çok geç olduğunu biliyor ve adımlarımızı bugünden kararlılıkla atıyoruz.  Türkiye'nin en çok nüfusa sahip beşinci ilçesiyiz. Bu noktada her ne kadar Büyükşehir yasasıyla mahalle olsa da kentten köylerimize dönüşü sağlamalıyız. Tarımı desteklemeli, doğa insan ilişkisini güçlendirmeli, her alanda dirençli kentler oluşturmak için çalışmalıyız" diye konuştu.

TUGAY: “TÜM DÜNYA AZALTIRKEN TÜRKİYE KÖMÜR YATIRIMLARI ARTTIRIYOR”

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ise yaptığı konuşmada, Paris Antlaşması ile dünyanın ısı artışının 1,5 derecede sınırlandırılması hedefi konulduğunu söyledi.

Türkiye’nin daha hızlı adımlar attığı bir plana ihtiyacı olduğunu belirten Başkan Dr. Tugay, "Türkiye, 2053 yılında karbon nötr hedefi koymuş durumda. Ancak bizim bu hedefe 2153’te dahi ulaşmamız imkansız. Bütün dünya ülkeleri kömür tüketiminde geriye giderken, biz kömür yatırımlarımızı arttırmış durumdayız. Yıllık 558 milyon ton karbon emisyonumuz var. Kişi başına 6,71 ton karbon üretiyoruz. Bu rakamlarla dünyada karbon üretiminde 15’inci sıradayız. Karbon üretimine neden olan en büyük etkenin kömüre dayalı enerji üretimi olduğunu görüyoruz. Daha sonra sanayi ve tarım geliyor. Enerjiyi daha verimli kullanmak yolunda önemli çalışmalar yapmamız gerekiyor” diye konuştu.

TUGAY: “YAKLAŞMAKTA OLAN FELAKETİN ÇAN SESLERİNİ DUYUYORUZ”

Dünyanın iklim konusunu ciddiye almadığını dile getiren Dr. Cemil Tugay, “Ülkelerin bu alandaki politikaları yeterli değil. Karbon emisyonunu düşürmek adına yeterli adımlar atmıyorlar. Avusturalya, Kanada, ABD ve Çin gibi ülkeler en fazla karbon emisyonuna neden olan ülkeler. Hesaplara göre 2030 yılına kadar karbon nötr olabilmek için dünya olarak 3,5 trilyon dolar harcamamız lazım. Şuanda harcanan rakamlar bunun çok uzağında. Konuştuğumuz bu durumları, yaklaşmakta olan felaketin çan sesleri olarak nitelendirebiliriz. Dünya bir felakete doğru gidiyor. Açlığı, çölleşmeyi, çok yüksek sıcaklığı, kıtlığı, göçleri kısa zaman dilimi içerisinde yaşama ihtimalimiz çok yüksek. Bunu önlemek için samimi bir çaba ve mücadele içerisinde olmalıyız.

Üç oturum olarak düzenlenen Kent ve İklim Paneli’nin ilk oturumu, ‘İklim ve Sağlık Ekseninde COP 29’ konu başlığında gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü İzmir Planlama Ajansı Başkanı Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu’nun yaptığı oturuma Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı Bölgesel Direktörü Kira Fortune, video kaydı ile katılarak birlik üyelerine hitap etti

.

Oturumda konuşmacı olarak yer alan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Oktay ve Eskişehir Teknik Üniversitesi Fen Fakültesi Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Türe ise yaptıkları sunumlarda önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Kent ve İklim Paneli’nin kapanış oturumunun ardından tüm katılımcılara sertifika takdim edildi. Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, başta olmak üzere Türkiye’nin birçok bölgesinden Bursa’ya gelen birlik üyesi belediye başkanları ve meclis üyeleri, akademisyenler ve diğer tüm katılımcılar Osmangazi’ye ve organizasyona hayran kaldıklarını belirterek Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’a misafirperverliklerinden dolayı özellikle teşekkür ettiler.


Haber Kaynak : igfa

Sakarya'da 'eTwinning' ödül töreni gerçekleştirildi

Şile'de okulda zehirlenme iddiası! Numuneler laboratuvara gönderildi

Spor İstanbul eğitmenleri sınavda terledi

Malatya Büyükşehir'den amatör kulüplere destek

Vali Aygöl: 2024 yılı Bilecik'e hizmet yılı oldu

Dubai'deki ilk seferine ışıklar altında kutlama

Dün istifa eden Yamalı AK Parti rozetini taktı!

WhatsApp'a tarama özelliği geldi!

Bursa'da 'Bozkırın Bilgesi Cengiz Aytmatov' konulu panel düzenlendi

Sağlıklı kentler Bursa Osmangazi’de toplandı

Dervişoğlu: Yine dağ fare doğurdu!

CHP TBMM'de 'asgari' kaldı!

TÜRK-İŞ: Bir daha çağırmasınlar, katılmayacağız!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni yönetime katkı sunacağız

Adıyaman’da trafik kazası: 1 yaralı!

İmamoğlu: Kimse kendisini güller bahçesindeymiş gibi anlatmasın!

Azerbaycan'da milli yas!

Adıyaman’da kaçak alkol, sigara ve silah ele geçirildi

Zafer Partisi'nden 'asgari' eleştirili teklif!

İzmit'te Deprem Müzesi ortaokul öğrencilerini ağırladı

Mehmet Uncu Yaldo Bayramı'nı kutladı

Kıyı Ege Belediyeler Birliği toplandı

İstanbul Bakırköy'de temiz pazar

İstanbul'da unutulan eşyalar açık artırmaya çıktı! Elektrikli skuterlar rağbet gördü

Bursa Karacabey Belediyesi'nden 'Dijital devrim'

Bursa İnegöl'de üç aylar sabah namazıyla karşılanacak

Konya'da 'Yayabüs' projesi başladı

Başkan Er, Taştepe Mahallesi rezerv alanında incelemelerde bulundu

MASKİ’den DSİ’ye ziyaret

Düzce'de esnaflara kentsel dönüşüm tebligatları ulaşmaya başladı

Yükleniyor

Spor İstanbul eğitmenleri sınavda terledi

Zeynep İstanbul’dan şampiyon döndü

Bursa Gemlik'te özel gençler yeşil sahada

Çayırovalı sporcular 2024’te madalya ve kupaları topladı

Bursa'da Başkan Özdemir başarılı sporcuları ağırladı

İnegöl Belediyespor oryantiringde rakip tanımıyor

Konya'da masa tenisinde kurumlar arası heyecan

Kocaeli İzmit Belediyespor Güreş Okulu eğitimlerine başladı

Efsane isim İstanbul Bakırköy'e konuk oldu

Sakaryalı isim nefes kesen koşunun şampiyonu oldu

Malatya Büyükşehir'den amatör kulüplere destek

İzmit'te Deprem Müzesi ortaokul öğrencilerini ağırladı

Mehmet Uncu Yaldo Bayramı'nı kutladı

Kıyı Ege Belediyeler Birliği toplandı

Bursa Karacabey Belediyesi'nden 'Dijital devrim'

Bursa İnegöl'de üç aylar sabah namazıyla karşılanacak

Konya'da 'Yayabüs' projesi başladı

Başkan Er, Taştepe Mahallesi rezerv alanında incelemelerde bulundu

Mardin Valisi Tuncay Akkoyun, Süryanilerin Doğuş Bayramını kutladı

Miniklere ilk hediyeleri Sakarya'dan

İzmit Körfezi'nden 66 bin kamyon çamur çıktı

Çayırova Belediyesi, kaçak yapıya müsaade etmedi

GÖLCÜKLÜ ÇOCUKLAR EĞLENCE DOLU BU ŞENLİK SİZİN İÇİN

Çayırova’da vezneler hafta sonu açık

GEBZE DE VEZNELER HAFTA SONU AÇIK MI?

Darıca Belediyesi'nden Örnek Proje: Gönül Kahvesi Down Sendromlu ortalamaya İş İmkânı Sunuyor

Çayırova sanayicinin yanında

Mustafakemalpaşa'da şehitlik yenileniyor

GEBZE AK KADINLAR BAŞKANI ÇIRAK VE EKİBİ DUR DURAK BİLMİYOR

Giresun'un İlk Kent Lokantası Açılıyor

TÜRK-İŞ: Bir daha çağırmasınlar, katılmayacağız!

Kadirli'de bir kadın girişimcinin başarı hikayesi

BUSİAD Evi'nde vergiyle ilgili gelişmeleri konuştular

Zirai ilaç atıkları geri dönüştürülüyor

Atık ayrıştırma yöntemleri ile Bursa'dan küresel başarı

TÜİK, güven endekslerini açıkladı

Ambalajda 10 milyar dolar hedefi yakın pazarlarla gelecek

Japon testi, Türkiye’yi hedefliyor

TEKNOSAB Lojistik Teknopark GSYF büyüyor

Ticaret'ten 614 firmaya dahilde işleme izni

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 16 14 0 2 28 44
2.Fenerbahçe 16 11 2 3 25 36
3.Samsunspor 16 9 4 3 12 30
4.Göztepe 16 8 4 4 10 28
5.Eyüpspor 17 7 4 6 7 27
6.Beşiktaş 16 7 4 5 7 26
7.İstanbul Başakşehir 16 6 5 5 4 23
8.Gazişehir Gaziantep 16 6 7 3 -2 21
9.Antalyaspor 16 6 7 3 -8 21
10.Kasımpaşa 16 4 4 8 -1 20
11.Konyaspor 16 5 6 5 -5 20
12.Rizespor 16 6 8 2 -9 20
13.Trabzonspor 16 4 5 7 2 19
14.Sivasspor 17 5 8 4 -7 19
15.Alanyaspor 16 4 6 6 -3 18
16.Kayserispor 16 3 7 6 -16 15
17.Bodrum FK 16 4 10 2 -10 14
18.Hatayspor 16 1 9 6 -13 9
19.Adana Demirspor 16 2 12 2 -21 5
1.Galatasaray 16 14 0 2 28 44
2.Fenerbahçe 16 11 2 3 25 36
3.Samsunspor 16 9 4 3 12 30
4.Göztepe 16 8 4 4 10 28
5.Eyüpspor 17 7 4 6 7 27
6.Beşiktaş 16 7 4 5 7 26
7.İstanbul Başakşehir 16 6 5 5 4 23
8.Gazişehir Gaziantep 16 6 7 3 -2 21
9.Antalyaspor 16 6 7 3 -8 21
10.Kasımpaşa 16 4 4 8 -1 20
11.Konyaspor 16 5 6 5 -5 20
12.Rizespor 16 6 8 2 -9 20
13.Trabzonspor 16 4 5 7 2 19
14.Sivasspor 17 5 8 4 -7 19
15.Alanyaspor 16 4 6 6 -3 18
16.Kayserispor 16 3 7 6 -16 15
17.Bodrum FK 16 4 10 2 -10 14
18.Hatayspor 16 1 9 6 -13 9
19.Adana Demirspor 16 2 12 2 -21 5