Sağlıklı kentler Bursa Osmangazi’de toplandı

Sağlıklı kentler Bursa Osmangazi’de toplandı

Sağlıklı kentler Bursa Osmangazi’de toplandı

Kentleri daha sağlıklı bir geleceğe taşımak amacıyla çalışmalarını sürdüren Sağlıklı Kentler Birliği tarafından düzenlenen 'Kent ve İklim Paneli’ne Bursa Osmangazi Belediyesi ev sahipliği yaptı.

BURSA (İGFA) - Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği tarafından sağlıklı şehir kavramını yaymak, bu bilinci yerel yönetimlere ve topluma kazandırmak amacıyla düzenlenen Kent ve İklim Paneli, Osmangazi Gösteri Merkezi’nde gerçekleşti.

Osmangazi Belediyesi’nin iyi uygulama örneklerinin yerinde incelendiği panel programında, Azerbaycan’ın Bakü şehrinde gerçekleştirilen COP29 Zirvesi ile 2024 DSÖ Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı Toplantısı hakkında da bilgilendirmeler yapıldı. Panelde ayrıca üye belediyelerin SECAP (Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı) deneyimlerine de yer verildi.

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, Bursa Büyükşehir eski Belediye Başkanı Erdem Saker, birliğe üye belediyelerin başkan ve temsilcileri, meclis üyeleri ile akademisyenler katıldı.

Osmangazi’nin tanıtım filminin gösterimiyle başlayan programda konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, “Uludağ'ın eteklerinde yer alan kadim şehir Bursa, ne yazık ki, önemli bir kimlik arayışı içinde. Bu süreçte, sadece sanayi, kültür ya da turizm odaklı bakmak yerine, Bursa'nın sağlıklı bir şehir olup olmadığına dair sorular sorarak geleceği şekillendirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Sağlıklı kentler oluşturmak, sadece fiziksel yapılarla değil, aynı zamanda sosyal, kültürel ve çevresel faktörlerin de bir arada düşünüldüğü, tüm bu bileşenlerin uyum içinde olduğu şehirlerdir. Bu doğrultuda, kentlerimizin potansiyelini sağlıklı bir kent olarak keşfetmek ve bu vizyonu hayata geçirmek hepimizin ortak sorumluluğu. 2024'ün sonuna geldik. Nilüfer Çayı gibi Türkiye'nin en önemli kaynaklarından birine sahip bir kentte su kriziyle karşı karşıyayız. Aynı şekilde Marmara'ya kıyısı olan kentlerimiz hatırlayacaktır birkaç yıl öncesinde müsilaj sorunu yaşadık. Hava kirliliği raporlarına baktığımızda aynı şekilde riskli koşullarda kentlerimizin havasını soluyoruz. Fabrika atıklarıyla, kaçak yapılarla tarım alanlarımız yok ediliyor. Yani odağında insan faktörünün olduğu bir iklim krizi yaşıyoruz” diye konuştu.

AYDIN: “HER ALANDA SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Osmangazi Belediyesi olarak, doğa ve insan ilişkisini en iyi şekilde yapılandırarak kentlerin geleceğini şekillendirmek için çaba gösterdiklerini ifade eden Başkan Aydın, “İklim değişikliği, sıfır atık ve enerji yönetimi konularında belediyemizin kurumsal sera gazı envanterini oluşturarak karbon ayak izimizi en aza indirecek adımları tek tek atıyoruz. İlçe sınırlarından geri dönüşüm toplama araçları ile yılda yaklaşık 6 bin ton ambalaj atığını toplayıp, geri dönüşüme yollayarak hem ekonomiye hem çevreye değer katıyoruz Böylelikle yılda 57 bin 120 ağacın kesilmesini önlüyoruz. Mobil atık toplama aracımızla her yıl yaklaşık 160 ton atık yağ topluyoruz. Böylelikle yılda 160 milyon ton suyun kirlenmesini engelliyoruz. Her yıl yaklaşık 6 ton atık pili bertaraf ediyoruz.  Böylelikle 432 dönüm toprağın kirlenmesinin önüne geçiyoruz" dedi.

"Çevreyi korumanın en etkili yolunun önce kirletmemek olduğunu biliyor ve çevreye duyarlı nesiller yetiştirmek için eğitim çalışmalarına da önem veriyoruz" diyen Başkan Aydın, “İlçemizdeki okullarda yaklaşık 8 bin öğrenci ve mahallelerimizdeki 4 bin vatandaşımızla bir araya gelerek çevre bilinci eğitimleri veriyoruz. Güvenli-Yeşil Bina Sertifikaları ve Kalite Yönetim Sistemi Belgeleri ile çevre konusundaki standardımızı her geçen gün daha da yükseltiyoruz. Sürdürülebilir ve sağlıklı bir gelecek için yarının çok geç olduğunu biliyor ve adımlarımızı bugünden kararlılıkla atıyoruz.  Türkiye'nin en çok nüfusa sahip beşinci ilçesiyiz. Bu noktada her ne kadar Büyükşehir yasasıyla mahalle olsa da kentten köylerimize dönüşü sağlamalıyız. Tarımı desteklemeli, doğa insan ilişkisini güçlendirmeli, her alanda dirençli kentler oluşturmak için çalışmalıyız" diye konuştu.

TUGAY: “TÜM DÜNYA AZALTIRKEN TÜRKİYE KÖMÜR YATIRIMLARI ARTTIRIYOR”

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ise yaptığı konuşmada, Paris Antlaşması ile dünyanın ısı artışının 1,5 derecede sınırlandırılması hedefi konulduğunu söyledi.

Türkiye’nin daha hızlı adımlar attığı bir plana ihtiyacı olduğunu belirten Başkan Dr. Tugay, "Türkiye, 2053 yılında karbon nötr hedefi koymuş durumda. Ancak bizim bu hedefe 2153’te dahi ulaşmamız imkansız. Bütün dünya ülkeleri kömür tüketiminde geriye giderken, biz kömür yatırımlarımızı arttırmış durumdayız. Yıllık 558 milyon ton karbon emisyonumuz var. Kişi başına 6,71 ton karbon üretiyoruz. Bu rakamlarla dünyada karbon üretiminde 15’inci sıradayız. Karbon üretimine neden olan en büyük etkenin kömüre dayalı enerji üretimi olduğunu görüyoruz. Daha sonra sanayi ve tarım geliyor. Enerjiyi daha verimli kullanmak yolunda önemli çalışmalar yapmamız gerekiyor” diye konuştu.

TUGAY: “YAKLAŞMAKTA OLAN FELAKETİN ÇAN SESLERİNİ DUYUYORUZ”

Dünyanın iklim konusunu ciddiye almadığını dile getiren Dr. Cemil Tugay, “Ülkelerin bu alandaki politikaları yeterli değil. Karbon emisyonunu düşürmek adına yeterli adımlar atmıyorlar. Avusturalya, Kanada, ABD ve Çin gibi ülkeler en fazla karbon emisyonuna neden olan ülkeler. Hesaplara göre 2030 yılına kadar karbon nötr olabilmek için dünya olarak 3,5 trilyon dolar harcamamız lazım. Şuanda harcanan rakamlar bunun çok uzağında. Konuştuğumuz bu durumları, yaklaşmakta olan felaketin çan sesleri olarak nitelendirebiliriz. Dünya bir felakete doğru gidiyor. Açlığı, çölleşmeyi, çok yüksek sıcaklığı, kıtlığı, göçleri kısa zaman dilimi içerisinde yaşama ihtimalimiz çok yüksek. Bunu önlemek için samimi bir çaba ve mücadele içerisinde olmalıyız.

Üç oturum olarak düzenlenen Kent ve İklim Paneli’nin ilk oturumu, ‘İklim ve Sağlık Ekseninde COP 29’ konu başlığında gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü İzmir Planlama Ajansı Başkanı Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu’nun yaptığı oturuma Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı Bölgesel Direktörü Kira Fortune, video kaydı ile katılarak birlik üyelerine hitap etti

.

Oturumda konuşmacı olarak yer alan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Oktay ve Eskişehir Teknik Üniversitesi Fen Fakültesi Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Türe ise yaptıkları sunumlarda önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Kent ve İklim Paneli’nin kapanış oturumunun ardından tüm katılımcılara sertifika takdim edildi. Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, başta olmak üzere Türkiye’nin birçok bölgesinden Bursa’ya gelen birlik üyesi belediye başkanları ve meclis üyeleri, akademisyenler ve diğer tüm katılımcılar Osmangazi’ye ve organizasyona hayran kaldıklarını belirterek Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’a misafirperverliklerinden dolayı özellikle teşekkür ettiler.


Haber Kaynak : igfa

Keşanspor Yalovaspor'a hazırlanıyor

İstanbul'da 'Rıhtımda Yoga' kış sezonunda da devam edecek

PAKA’dan Milli Takım’a 9 sporcu birden seçildi

Bursa İnegöl İlçe Stadyumu zemini bakıma alındı

Tofaş'ta kombineler satışta

Antalya Muratpaşa olimpiyat hedefinde

Kocaeli “Hayatın İçindeyim” projesi ile zinde kalıyor

Spor İstanbul eğitmenleri sınavda terledi

Zeynep İstanbul’dan şampiyon döndü

Bursa Gemlik'te özel gençler yeşil sahada

Muğla'dan vatandaşlara yeni yıl hediyesi: Buz pisti açılıyor!

Edirne Keşan'da 204 hayvan sahiplendirildi

Kocaeli İzmit'te Kent Lokantaları yoğun ilgi görüyor

100 mezun genç için kariyer yolculuğu başlıyor

İsmet İnönü Edirne’de anıldı

Pilotaj ve Uçak Bakım Paneli düzenlendi

BESAŞ’tan besleyici ara öğün

Kocaeli Giresun Dernekler Federasyonu'ndan Sağlık Alanında Yeni Bir Anlaşma

Bursa Nilüfer’in Mahalle Komiteleri’nde yeni dönem

Bursa Osmangazi'de can dostlar sıcak yuvalara kavuştu

MHP Kocaeli İl Başkanı Tuncay Batı'dan Cumhuriyetimizin 101. Yılına Özel Mesaj

Kocaeli Giresun Dernekler Federasyonu’ndan Öğrencilere Destek

İzmit Körfezi'nden 66 bin kamyon çamur çıktı

Çayırova Belediyesi, kaçak yapıya müsaade etmedi

GÖLCÜKLÜ ÇOCUKLAR EĞLENCE DOLU BU ŞENLİK SİZİN İÇİN

Çayırova’da vezneler hafta sonu açık

GEBZE DE VEZNELER HAFTA SONU AÇIK MI?

Darıca Belediyesi'nden Örnek Proje: Gönül Kahvesi Down Sendromlu ortalamaya İş İmkânı Sunuyor

Çayırova sanayicinin yanında

Mustafakemalpaşa'da şehitlik yenileniyor

Edirne'de başarılı firma onurlandırıldı

'Merkez' faizi indirdi

'Enerji'nin 2025 cezaları netleşti!

Ticaret'in 2025 yılı idari para cezaları 'Resmi'leşti

Maden ihracatçılarının 2025 ajandası şimdiden doldu

Gözler 'Merkez'in son kararında

TÜRK-İŞ: Bir daha çağırmasınlar, katılmayacağız!

Kadirli'de bir kadın girişimcinin başarı hikayesi

BUSİAD Evi'nde vergiyle ilgili gelişmeleri konuştular

Zirai ilaç atıkları geri dönüştürülüyor

Keşanspor Yalovaspor'a hazırlanıyor

Muğla'dan vatandaşlara yeni yıl hediyesi: Buz pisti açılıyor!

Edirne Keşan'da 204 hayvan sahiplendirildi

Kocaeli İzmit'te Kent Lokantaları yoğun ilgi görüyor

Edirne'de başarılı firma onurlandırıldı

100 mezun genç için kariyer yolculuğu başlıyor

İstanbul'da 'Rıhtımda Yoga' kış sezonunda da devam edecek

Menopoz sürecinin zorlukları ele alındı

Edirne İpsala’da berber ve kuaförlere zam! Yeni yıl öncesi yürürlüğe girdi

İsmet İnönü Edirne’de anıldı

PAKA’dan Milli Takım’a 9 sporcu birden seçildi

Pilotaj ve Uçak Bakım Paneli düzenlendi

BESAŞ’tan besleyici ara öğün

Kocaeli Giresun Dernekler Federasyonu'ndan Sağlık Alanında Yeni Bir Anlaşma

Başkan Özel: ‘Gelişen ve büyüyen Yenişehir’e hazır olun’

Hatice Zehra Ceylan, dünyanın gözünü Türkiye'ye çevirdi!

Bursa Nilüfer’in Mahalle Komiteleri’nde yeni dönem

Yapı müteahhitlerin yeterlik standartları yükseltildi

Bursa Büyükşehir'den miniklere vektörle mücadele dersi

MHP Kocaeli İl Başkanı Tuncay Batı'dan Cumhuriyetimizin 101. Yılına Özel Mesaj

Bursa Osmangazi'de can dostlar sıcak yuvalara kavuştu

Bursa İnegöl İlçe Stadyumu zemini bakıma alındı

Terörü kaynağında yok etmeye devam! Yıl boyunca 3 bin 21 terörist etkisiz hale getirildi

MEB'den 'Çocuk Edebiyatı Öğretmen Kongresi' hazırlığı

Cinnah Genç Yazarlar ödüllerine kavuştu

Direnişin sembolü 'Türkan bebek' unutulmadı

Bursa Gemlik'te 20 yıllık metruk köy alanını genişletecek

'Merkez' faizi indirdi

Sakarya’nın dört bir yanında keşif

İstanbul'da kreşlerin sayısı 111'e ulaştı

Yükleniyor